Descarbonitzar la ciutat i democratitzar l’energia

MESA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA

La Mesa de Transició Energètica de València convoca a l’ecosistema de energètic de la ciutat. Acompanya la implementació d’un Full de Ruta de Transició Energètica cap a 2050 que és un pilar central de la missió València Ciutat Neutra en 2030.

La Càtedra participa en la Mesa proposant projectes amb impacte estratègic en el Full de Ruta. Entenem l’impacte estratègic com les accions que obren noves vies a la transició energètica en la ciutat, generen models de suministrament innovadors per a democratitzar la transició o consoliden l’ecosistema energètic de València.

Les nostres propostes les recollim en un informe de periodicitat anual. El primer informe, publicat en 2020, proposa cinc accions estratègics per a accelerar la transició energètica en València:

  • estudiar la viabilitat d’una comercialitzadora elèctrica municipal a València.
  • desenvolupar una calculadora solar per a llars, amb la finalitat de promoure l’autoconsum i les comunitats energètiques.
  • planificar el desplegament de comunitats energètiques de barri al voltant d’equipaments públics, avançant cap al 100% d’autoconsum en els edificis municipals de València.
  • fer un mapeig i estudiar solucions i alternatives a la pobresa energètica a València.
  • electrificar la flota de barques de l’Albufera.

El nostre treball en l’Albufera es suma als esforços de la comunitat i les autoritats per a recuperar l’espai natural en tota la seua plenitud. Treballem en una estratègia més ampla d’eliminació dels combustibles fòssils de motoritzacions i altres usos agrícoles i turístics. L’Albufera és un parc natural únic dins dels límits del terme municipal de València, però malauradament el procés d’urbanització i industrialització de l’àrea metropolitana de València ha suposat una sèrie d’impactes mediambientals negatius, com el creixement d’habitatges i activitats recreatives, l’expansió de la mobilitat contaminant i les infraestructures associades, la industrialització en les seues proximitats i la intensificació de l’agricultura. Volem una Albufera que recupere la vitalitat perduda. En 2019/20 començàrem un projecte d’electrificació de les barques de l’Albufera, que continuem en 2020/21 amb un estudi sobre la viabilitat d’instal.lar motoritzacions fotovoltaiques per a reg en diversos tancats. Per a aquest programa treballem estretament amb la comunitat de Pescadors del Palmar i el Grup d’Acció Local Pesquera de La Safor, així com amb els municipis del perímetre de l’Albufera, especialment El Palmar, València i Catarroja.

CATÀLEG DE PROPOSTES


PER AL FULL DE RUTA A 2050

INNOVACIÓ PER A LES


POLÍTIQUES MUNICIPALS

TAMBÉ ET POT


INTERESSAR

Visita les nostres seccions dedicades a “Publicacions” realitzades per l’equip d’investigació i mantín-te informat sobre les “Jornades” que realitzem per a poder participar com assistent.

DIÀLEG

AMB L’ECOSISTEMA

Vore més

ACCEDEIX A
LES NOSTRES PUBLICACIONS

Vore més