
DESCÀRREGA EL TREBALL COMPLET AÇÍ.
La transició cap a l’ús d’energies renovables és una necessitat imperant en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de la dependència de combustibles fòssils. Dins d’este context, l’estudi “Study of the potential for the implementation of photovoltaic systems on facades and roofs at the Universitat Politècnica de València”, realitzat per Manuel *Bailac Mur, analitza la viabilitat de la instal·lació de sistemes fotovoltaics al campus de Vera de la UPV amb l’objectiu de cobrir la major part possible de la demanda energètica.
Metodologia i Disseny del Sistema Fotovoltaic
L’estudi contempla la instal·lació de mòduls fotovoltaics tant en cobertes com en façanes dels edificis del campus. S’ha optat per orientar els panells en les façanes este, oest i sud, descartant les façanes nord degut a la seua baixa eficiència energètica. L’avaluació del potencial energètic s’ha realitzat mitjançant simulacions en el programari *System *Advisor *Model (SAM), la qual cosa ha permés dissenyar un sistema optimitzat en termes d’orientació, inclinació i quantitat de panells.
S’han modelat dos escenaris energètics:
Escenari complet: Inclou la instal·lació de 15 *MW distribuïts en 6.3 *MW en cobertes, 2.58 *MW en façanes este, 3.46 *MW en façanes sud i 2.68 *MW en façanes oest. Este escenari considera la fluctuació en el preu de venda de l’energia, amb una projecció de reducció del cost des de 91.15 €/*MWh a 42.95 €/*MWh en 2047. La inversió inicial ascendix a 13,1 milions d’euros, amb un període de retorn de 5.8 anys i una taxa interna de retorn del 5.71%.
Escenari optimitzat: S’exclouen les façanes oest degut a la seua menor eficiència, reduint la inversió a 10,8 milions d’euros, amb un retorn en 4.9 anys i una taxa interna de retorn del 14.41%.
Beneficis Ambientals i Econòmics
La implementació d’esta infraestructura fotovoltaica generaria una reducció significativa de les emissions de CO₂, contribuint a la descarbonització del campus. A més, permetria un estalvi energètic considerable, incrementant l’autosuficiència de la UPV i reduint la seua dependència de la xarxa elèctrica convencional.
Entre els beneficis addicionals destaquen:
Major eficiència energètica: La combinació de panells en cobertes i façanes optimitza la generació d’energia al llarg del dia.
Reducció de costos operatius: Disminució del gasto en electricitat i major estabilitat financera enfront de les fluctuacions del mercat energètic.
Sostenibilitat i referència institucional: La UPV es posiciona com un model d’universitat sostenible i compromesa amb la transició energètica.
Desafiaments i Consideracions Futures
Si bé la viabilitat tècnica i econòmica del projecte és positiva, la seua implementació requerix d’inversions significatives i de polítiques d’incentius que afavorisquen l’adopció d’energies renovables en el sector educatiu. A més, serà clau la integració d’estratègies de manteniment i monitoratge dels sistemes per a garantir la seua eficiència a llarg termini.
Este estudi no sols aporta una base sòlida per a la descarbonització del campus de la UPV, sinó que també pot servir com a referència per a altres institucions acadèmiques que desitgen implementar solucions fotovoltaiques a gran escala. Des de la Càtedra de Transició Energètica Urbana, seguim compromesos amb la investigació i el desenrotllament d’estratègies que permeten avançar cap a un model energètic més sostenible i resilient.