Skip to main content

3ª edició del curs “Pobresa energètica: Defensa del dret a l’energia en la transició energètica”

 

El 3 de juliol del 2020 vam inaugurar la 3ª edició del curs sobre dret a ‘energia i pobresa energètica organitzat conjuntament per la cooperativa Aeioluz i la Càtedra, i amb la col.laboració del Centre de Formació de Postgrau de la UPV. El curs es desenvoluparà en les pròximes 3 semanes, en modalitat totalment online.

La inscripció s’ha tancat tras completar-se el contingent de 20 alumnes en uns pocs dies

L’èxit de la inscripció al curs confirma l’interés dels actors de la transició energètica de València per una transició que pose al centre el dret a l’energia i a les persones, no únicament a les tecnologies, i que s’opose a la mercantilització d’un be bàsic com és l’energia.

Amb aquest curs continuem la linia iniciada amb la 1ª i la 2ª edició d’aquest curs en juliol i novembre de 2019, respectivament.

El curs cobreix els següents continguts:

Sesió 1A: Presentació del curs. Índex de continguts. Objectius i expectatives dels participantes.

S1B: Nou model energètic per a un nou model social y
econòmic. Què és la transició energètica. Tases de retorn energètico. Pensa en global, actua en local.

S2A: Tres principals usos de l’energia: alimentació,
habitabilitat i transport. Ús responsable dels recursos: aigua, electricitat i gas. (Aprenem amb les factures reals de cada asistent).

S2B: Eficiència aplicada al nostre dia a dia. A la llar, en llocs de ús compartit, en la naturalesa. Contratació de suministres.

S3A: Fonts d’energia: fòssils, nuclears y renovables.
Mercat elèctric en Espanya. Renovables avui. Comunitats de propietaris. Autoconsum compartit socialitzat. Nou RO 244/2019 sobre autoconsumo. Pobresa energètica i
autoconsum.

S3B: ¿Pagues el just en les teues factures de subministraments? ¿Imagines que tens que triar entre pagar-los o menjar?

S4A: Dret a l’energia i pobresa energètica. Conceptualització de la pobresa energètica. Causes, consequencies i pla de solucions.

54B: Nova visió de la pobresa energètica en Espanya: Estratègia nacional contra la pobresa energética en Espanya a partir de RD 15/2018.

S5A: Economies alternatives: economia social i solidària (ESS), cooperatives (COOP), economia del be comú (EBC). Desenvolupament sostenible. Movilitat dels aliments, les persones i les coses. Smart cities vs smart citizens.

S5B: Conclusions. Estimació d’expectatives cobertes. Inteligència colectiva.

El curs forma part de la linia de treball de Dret a l’Energia i Zero Pobresa Energètica  de la Càtedra. En aquest camp, treballem en dos línies:

  • avaluació de solucions a la pobresa energètica
  • metodologies de meurament de la pobresa energètica